Heeft u last van beenklachten (Heup, knie, enkel en voet)?

Klachten aan de onderste extremiteit (heupen , knieën, enkels en voeten) kunnen verschillende oorzaken hebben. Klachten kunnen onder andere zijn ontstaan tijdens sporten, door overbelasting of  slijtage. Overbelasting kan ontstaan door het minder goed functioneren van een deel van de onderste extremiteit en daarom wordt tijdens het onderzoek gekeken naar het bewegen van het gehele lichaam. Ook de onderrug en het bovenlichaam kunnen invloed hebben op klachten in de benen. 

Heupklachten

Heupklachten komen in Nederland regelmatig voor. Slijtage van de heup is hiervan een duidelijk voorbeeld. Door afname van het kraakbeen, wordt het bewegen met de heup moeilijker en pijnlijker. Vaak gaat dit gepaard met klachten in de rug, lies of bovenbeen. Fysiotherapie kan u helpen om in beweging te blijven en hierdoor soms een operatie uitstellen. Bij extreme klachten worden mensen veelal doorgestuurd naar een orthopeed. De orthopeed zal bekijken of een operatie of andere behandeling geïndiceerd is. Na een operatie of behandeling kan fysiotherapie u helpen om te revalideren. Dit kan in de praktijk, maar ook aan huis. 

Ook tijdens het sporten of werkzaamheden kunnen klachten aan de heupregio ontstaan. Dit kan in de heup zelf zijn maar ook in het bovenbeen, bil of in de lies kan de oorzaak liggen. Tijdens het onderzoek wordt bekeken wat de oorzaak voor de klachten is en welke factoren meespelen. Hierop wordt samen met u een behandelplan opgesteld om de klachten te verminderen en ter preventie. 

Knieklachten 

De knie is een gewricht waar veel krachten op komen te staan tijdens het bewegen. Denk hierbij aan traplopen, hardlopen, tillen, wenden en keren. Knieklachten kunnen daarom ontstaan door een verdraaiing van de knie, verkeerd neerkomen of overbelasting. Ook slijtage aan de knie komt veel voor. Hierdoor kan het zijn dat de knie minder goed beweegt of pijnlijk is tijdens bewegen (strekken en buigen). Ook kan de knie dik worden, minder stabiel aanvoelen of kunt u slotklachten krijgen. Dit kan beperkingen geven in uw dagelijks handelen of tijdens het sporten. 

Fysiotherapie kan u dan helpen. Bij de intake en het onderzoek wordt bekeken wat de oorzaak is voor uw klachten en welke factoren meespelen. Hierop wordt samen met u bekeken wat de beste behandeling is. 

Bij slijtage wordt het bewegen steeds pijnlijker en neemt de beweeglijkheid en de kracht rondom de knie af. Fysiotherapie kan u helpen om in beweging te blijven en hierdoor soms een operatie uitstellen. 

Mocht u toch een operatie hebben ondergaan dan kan fysiotherapie u helpen om te revalideren. Dit kan in de praktijk maar ook aan huis. 

Enkelklachten

Klachten rond de enkel komen regelmatig voor. Veel mensen hebben zich weleens verstapt, zijn verkeerd terecht gekomen of gevallen waarbij de enkel verzwikte of waarbij enkelletsel is opgelopen. Dit geeft kan klachten geven als pijn, zwelling, verminderde beweeglijkheid, een instabiel gevoel of het niet goed kunnen belasten van de enkel en voet. Indien de klachten na een week nog aanwezig zijn  is het verstandig een afspraak te maken. De fysiotherapeut kan u dan helpen door middel van advies, tapen ter ondersteuning en oefeningen. Hierdoor is de kans op volledig herstel veel groter en wordt de kans dat u vaker enkelletsel oploopt kleiner. Meerdere trauma’s kunnen langdurige klachten geven. Dit kan zich uiten door een zeurend gevoel rond de enkel en voet tijdens of na belasting. Een verminderde stabiliteit van het enkelgewricht is vaak de onderliggende oorzaak. De banden en de spieren werken niet meer voldoende samen. Dit kan niet alleen klachten geven aan de voet en enkel maar kan ook invloed hebben op andere gewrichten.  

Voetklachten

De voeten zijn de fundering waarop we staan, lopen en bewegen. Hierdoor komt een overbelasting van de voet veelvuldig voor. Hierbij kunt u denken aan hielspoor maar ook aan klachten aan de hak of tenen. Ook kan een verminderde stabiliteit aan de voet of enkel kunnen klachten geven aan de achillespees of scheenbeen. Zorgen dat de voet en de omliggende gewrichten weer goed kunnen bewegen en het op een juiste manier trainen van onder andere de voet zijn veelal de oplossing voor uw klachten.  Ook kan geadviseerd worden om te laten bekijken of steunzolen geïndiceerd zijn. 

Hulp bij beenklachten

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw beenklachten?
Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Afspraak maken